Ciasto jednak smaczne, trochę w stylu sernikobrownie - podobna mieszanka smaków.
Przepis mam wklejony w taki swój zeszyt z przepisami z gazet, ale źródła nie podam, gdyż nie zapisywałam nigdy tytułów czasopism, z których wycinałam przepisy. Przepis podaję z moimi zmianami.
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki kako
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 płaską łyżeczkę sody)
- 20 dag masła
- 25 dag cukru
- 4 jaja (dałam 3)
- 5 łyżek wody
- torebka cukru waniliowego (nie dałam, użyłam 1 łyżki cynamonu)
- 70 dag sera sernikowego
- 4 jaja (dałam 2)
- 20 dag cukru pudru
- 1/2 kostki masła (pominęłam)
- + ode mnie skórka otarta z cytryny i sok z 1/2 cytryny
Ja zmiksowałam ser z cukrem i dodałam po jajku, po każdym miksując.
Na wyłożoną papierem tortownicę wylać spód ciasta w ilości 4/5, na to masa serowa, a na to reszta ciasta. Piec godzinę w 180*C.
Gotowe i ostudzone ciasto udekorować polewą:
- 5 dag masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kako
Wygląda bosko. :) Cynamon i cytryna to połączenie, któego jeszcze nie próbowałam, ale coś mi się widzi, że jest pyszne.
OdpowiedzUsuń