- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 3 garści suszonych grzybów
- 3 cebule
- olej
- sól i świeżo wyciśnięty pieprz
- mąka
- woda
- olej
- mąka razowa
- sól
Kapustę gotować ok 30 minut. Grzyby namoczyć na noc, wodę wylać, umyć w świeżej wodzie, zalać wodą i gotować ok 30 minut. Ostudzoną kapustę poszatkować w drobne kawałki, grzyby przekręcić przez maszynkę. Cebulę poszatkować i przesmażyć na oleju. Wymieszać razem kapustę, grzyby i cebulę; doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: Ciasto robię na oko i trudno mi podać ilość użytych składników. Wsypałam do miski mąkę zwykłą i mąkę razową oraz ciut soli, wymieszałam, wlałam ok 1/2 szklanki oleju i zalałam gorącą wodą z kranu, zamieszałam z mąką i olejem i zagniotłam ciasto. W razie potrzeby można dodać wody lub mąki. Ciasto chwilę powinno poleżeć.
Ponieważ ciasto jest z olejem nie podsypują go mąką podczas wałkowania.
Ciasto rozwałkowuję na cienki płat, wycinam koła, nadziewam farszem i gotuję 2 minuty od zagotowania wody po wrzuceniu pierogów.
Smacznego!
Micha takich wspaniałych pierogów mi się marzy.
OdpowiedzUsuńPyszny widok!
na święta w sam raz
OdpowiedzUsuńZamawiam taką miseczkę! :) Tylko jeszcze barszczyk w szklance...
OdpowiedzUsuńmmm, bardzo smaczne! i piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńsmacznego Leonie, pewnie nie na drugą kolację, ale na śniadanie jutro? :))
OdpowiedzUsuńNo, tak jadłem na śniadanie, Nie mogę się doczekać;)
OdpowiedzUsuń