Właściwie ciasto nie jest żadnym szalonym eksperymentem, gdyż łączy klasyczne połączenie kardamonu z kawą. Myślę jednak, że na naszym gruncie szarlotek, serników i drożdżowego, skądinąd przepysznych i wielokrotnie przeze mnie popełnianych, jest to ciasto dość ciekawe w smaku.
Pierwsza degustacja nastąpiła po częściowym schłodzeniu ciasta, nie wiem czy zupełnie ostudzone nie będzie smakowało inaczej. A jest wilgotne, dość ciężkie, lepkie. I trochę zakalcowate, ale to może moja wina, gdyż zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia.
Przepis pochodzi stąd
Potrzebne są 3 miski.
W 1-ej misce ucieramy:
- kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 4 jaja.
- 4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki kardamonu
- 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- esencję kawową - 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej zalana 1/2 szklanki wody
Do 1 miski dodajemy zawartość 2-ej miski, miksujemy i dodajemy zawartość 3-ej miski, ponownie miksujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 *C i pieczemy godzinę i 5 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz