piątek, 10 sierpnia 2012

Zupa ziemniaczano - porowa

Bardzo szybka, smaczna i pożywna zupa. Prosta w smaku, gdyż opiera się na dwóch składnikach. Będzie wspaniała dla wszystkich, którzy kochają cebulowe smaki i zapachy..

Składniki:
  • 2 pory - część biała i jasnozielona
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1,5 L wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • liść laurowy
  • zioła - ja użyłam czosnku niedźwiedziego, ale w oryginale był rozmaryn
Pory umyć i pokroić po przekątnej w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pory i przesmażyć pod przykryciem przez 5 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę.
Na przesmażone pory wlać wodę, dodać liść i kostki, zagotować. Gdy woda się zagotuje, dodać pokrojone ziemniaki. Gotować ok 20 minut do zmięknienia ziemniaków. Zdjąć z ognia. Tłuczkiem rozdrobnić ziemniaki. Dodać pieprz i ewentualnie sól do smaku.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz