wtorek, 7 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana

Potrawa w sam raz na obiad lub wczesną kolację. Wczesną, bo kalorii jest tu cała masa i to tak niezdrowo iść spać z takim zastrzykiem energii z węglowodanów i tłuszczów głównie ;)

  • kubek śmietany
  • 100 gram masła
  • główka czosnku
  • 2 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty do posypania
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. W garnku podgrzać śmietanę i masło, wrzucić ziemniaki i gotować ok 7 minut. Zdjąć z ognia, posolić, wcisnąć czosnek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem, wstawić na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 *C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz