sobota, 4 sierpnia 2012

Szarlotka

Szarlotka to takie ciasto, z którym można sobie nieskończenie próbować nowych wariacji. Może być szarlotka ze świeżych jabłek, może być z przetworów; może być z płatem ciasta na wierzchu albo z kratownicą; mogą być jabłka wymieszane z kisielem albo, jak większość, z cynamonem; można dać budyń na jabłka, albo bezę, albo ubitą śmietanę. Każda szarlotka jest wyśmienita ale  ja najbardziej lubię ze świeżych jabłek z ubitą śmietaną na gorze. Pyszotka.

Na ciasto:
  • 300 gr mąki
  • 200 gr masła/ margaryny
  • 2 żółtka
  • czubata łyżka śmietany 18%
  • 100 gr cukru pudru
Składniki zagnieść  w ciasto, które schłodzić w lodówce minimum pół godziny.

W czasie schładzania ciasta przygotować jabłka. Ja użyłam 2 kg papierówek. Jabłka trzeba obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem i cynamonem. Dałam czubatą łyżkę cynamonu i ok 4 łyżki cukru.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, blachę wyłożyć papierem albo posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozłożyć ciasto, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220*C, piec do zarumienienia ciasta.
W tym czasie ubić białka z jajek z 1/2 szklanki cukru.
Na podpieczone ciasto rozsypać ok 2 łyżek bułki tartej, wyłożyć jabłka, na wierzch wycisnąć rozetki z piany białkowej. Piec w 160*C ok 20 minut.
Schłodzić ciasto.
Ubić 1/2 L kremówki z 2 łyżkami cukru pudru i rozłożyć na cieście.
Posypać mieszanką cukru pudru, cynamonu i kakao w proporcjach 3:1:1,5







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz