Na ciasto:
- 300 gr mąki
- 200 gr masła/ margaryny
- 2 żółtka
- czubata łyżka śmietany 18%
- 100 gr cukru pudru
W czasie schładzania ciasta przygotować jabłka. Ja użyłam 2 kg papierówek. Jabłka trzeba obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem i cynamonem. Dałam czubatą łyżkę cynamonu i ok 4 łyżki cukru.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, blachę wyłożyć papierem albo posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozłożyć ciasto, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220*C, piec do zarumienienia ciasta.
W tym czasie ubić białka z jajek z 1/2 szklanki cukru.
Na podpieczone ciasto rozsypać ok 2 łyżek bułki tartej, wyłożyć jabłka, na wierzch wycisnąć rozetki z piany białkowej. Piec w 160*C ok 20 minut.
Schłodzić ciasto.
Ubić 1/2 L kremówki z 2 łyżkami cukru pudru i rozłożyć na cieście.
Posypać mieszanką cukru pudru, cynamonu i kakao w proporcjach 3:1:1,5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz