poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Tort czekoladowy

To moje drugie podejście do tortu czekoladowego, którym otworzyłam ten blog.
I niestety, ale debiut był bardziej udany. Tym razem za ściśle trzymałam się czasu pieczenia i ciasto wyszło zbyt suche, przesuszone, a nawet zbyt przypieczone od spodu. I z masą czekoladową zdecydowanie lepsze. Tak więc zachęcam do korzystania, ale z pierwszej wersji ciasta.

Na ciasto:

  • 10 jaj
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej startej
  • 250 g orzechów migdałowych zmielonych
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać czekoladę i migdały, połączyć. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Wlać do formy o średnicy 26 cm, piec  w 160 stopniach ok 50 minut. Gdy ostygnie przekroić na pół i przełożyć masą:
  • szklanka wody
  • kubek cukru
  • 250 g zmielonych migdałów
  • sok cytryny 3 łyżki
Zagotować wodę z cukrem, wsypać migdały, zamieszać i zagotować. Przestudzić. Dodać sok z cytryny. ukręcać na białą masę. Ja ukręcałam 3 razy po 15 minut, ale masa tylko lekko zbielała. 

Przełożony tort polać polewą czekoladową:
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • pół szklanki kremówki
Na parze rozpuścić kremówkę i czekoladę, mieszać. Ostudzić. Polać ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz