sobota, 27 lipca 2013

Tiramisowo

                        Nie jest to klasyczne tiramisu.. Klasyczne będzie, ale innym razem. Te jest lekkie, pół na pół z kremówką (ech, te 4% tłuszczu mniej ;), z okrągłymi biszkoptami, w okrągłej formie.. Ale ma amaretto! I pomimo swej nieklasyczności zniknęło bardzo szybko :)


  • 500 gr serka mascarpone
  • 500 gr kremówki 36%
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • duże opakowanie biszkoptów
  • kubek mocnej kawy 
  • ok 50 ml amaretto
  • kakao do posypania
Zaparzam kawę, studzę, mieszam z amaretto. Ja również nieco kawę osładzam. Zółtka wraz z cukrem ubijam na puszystą, gęstą pianą metodą "na parze". Ubite odstawiam do ostygnięcia. Serek mascarpone umieszczam w  misce i rozmiksowuję na gładko. Kremówkę ubijam na sztywno. Ser łączę z żółtkami, potem dodaję kremówkę.
Biszkopty maczam w kawie dość mocno i układam na dnie naczynia, pokrywam kremem, na to znów namoczone biszkopty i krem. Odstawiam do lodówki. Przed podaniem posypuję kakao zmieszanym z cukrem pudrem. Najlepsze jak odstoi 12 godzin w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz