poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Tarta cytrynowa

Po obejrzeniu filmu "Tost" nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia tarty cytrynowej.
I..
No własnie, po pierwsze nie wiem czy dobra. Rekomenduje ją mój mąż, zjadł prawie całą sam, co rzadko mu się zdarza. Mówił, że pasuje mu połączenie smaków - kwaśnego kremu cytrynowego i delikatnie słodkiej bezy. Syn zjadł samą bezę, a ja zjadłam jeden mały kawałek, ale na ciepło jeszcze więc to się chyba nie liczy. Ciasto powinno poleżeć parę godzin w lodówce.
Tartę robi się szybko, nie jest zbyt wymyślna, wygląda ślicznie przez nasyconą  żółć i śnieżną biel bezy.




























Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
Zagnieść i wstawić do lodówki.

Na krem cytrynowy (za Pracownią Wypieków):
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kubek cukru pudru
  • ciut soli
  • 270 ml wody
  • 60 g masła
  • 4 żółtka
  • sok z 4 cytryn
  • skórka otarta z 4 cytryn
Mąkę, cukier i sól wsypać do garnka, wymieszać, wlać wodę i ciągle mieszać. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając, dodać masło, wymieszać, zdjąć z ognia.
Łyżkę masy dodać do żółtek, rozbełtać, wlać żółtka do masy, dodać sok i skórkę. Wymieszać i pogotować około 2 minut. Przykryć pokrywką.

Ciastem wylepić formę i wstawić do pieca nagrzanego na 180 stopni. Piec około 17 minut.
W czasie pieczenia ubić bezę:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • łyżka octu jabłkowego
Podbić białka, a potem wciąż ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać około 25 minut.

Na upieczony spód wyłożyć krem cytrynowy. Na to bezę i piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Schłodzić przed podaniem.








4 komentarze:

  1. Moje kubki smakowe wypróbowawszy mówią zdecydowanie TAK temu ciastu oraz Monie:)
    Joa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och Asia, ale mnie rozbawiłaś tym komentarzem, tak pozytywnie oczywiście:) dzięki :-))

      Usuń
  2. Hej,
    Właśnie szukam przepisu na tartę cytrynowa z bezą i zatrzymałam się przy Twoim. Co daje ocet jabłkowy bezie??? Czy pieczesz z termoobiegiem??
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
  3. ocet lekko przełamuje słodycz bezy i utrwala ją, można dać sok z połówki cytryny; tak piekę z termoobiegiem, ale zawsze kontroluję czas pieczenia przed 1/4 czasu, jaki ciasto ma się piec, gdyż różne piekarniki różnie pieką :)
    a ta tarta na prawdę jest podobno rewelacyjna, ja przegrałam zakład o nią a mój mąż zjadł sam prawie całe ciasto, więc polecam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń