I..
No własnie, po pierwsze nie wiem czy dobra. Rekomenduje ją mój mąż, zjadł prawie całą sam, co rzadko mu się zdarza. Mówił, że pasuje mu połączenie smaków - kwaśnego kremu cytrynowego i delikatnie słodkiej bezy. Syn zjadł samą bezę, a ja zjadłam jeden mały kawałek, ale na ciepło jeszcze więc to się chyba nie liczy. Ciasto powinno poleżeć parę godzin w lodówce.
Tartę robi się szybko, nie jest zbyt wymyślna, wygląda ślicznie przez nasyconą żółć i śnieżną biel bezy.
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
Zagnieść i wstawić do lodówki.
Na krem cytrynowy (za Pracownią Wypieków):
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- kubek cukru pudru
- ciut soli
- 270 ml wody
- 60 g masła
- 4 żółtka
- sok z 4 cytryn
- skórka otarta z 4 cytryn
Mąkę, cukier i sól wsypać do garnka, wymieszać, wlać wodę i ciągle mieszać. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając, dodać masło, wymieszać, zdjąć z ognia.
Łyżkę masy dodać do żółtek, rozbełtać, wlać żółtka do masy, dodać sok i skórkę. Wymieszać i pogotować około 2 minut. Przykryć pokrywką.
Ciastem wylepić formę i wstawić do pieca nagrzanego na 180 stopni. Piec około 17 minut.
W czasie pieczenia ubić bezę:
- 4 białka
- szklanka cukru
- łyżka octu jabłkowego
Podbić białka, a potem wciąż ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać około 25 minut.
Na upieczony spód wyłożyć krem cytrynowy. Na to bezę i piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Schłodzić przed podaniem.
Moje kubki smakowe wypróbowawszy mówią zdecydowanie TAK temu ciastu oraz Monie:)
OdpowiedzUsuńJoa:)
och Asia, ale mnie rozbawiłaś tym komentarzem, tak pozytywnie oczywiście:) dzięki :-))
UsuńHej,
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukam przepisu na tartę cytrynowa z bezą i zatrzymałam się przy Twoim. Co daje ocet jabłkowy bezie??? Czy pieczesz z termoobiegiem??
Edyta
ocet lekko przełamuje słodycz bezy i utrwala ją, można dać sok z połówki cytryny; tak piekę z termoobiegiem, ale zawsze kontroluję czas pieczenia przed 1/4 czasu, jaki ciasto ma się piec, gdyż różne piekarniki różnie pieką :)
OdpowiedzUsuńa ta tarta na prawdę jest podobno rewelacyjna, ja przegrałam zakład o nią a mój mąż zjadł sam prawie całe ciasto, więc polecam
pozdrawiam