niedziela, 29 kwietnia 2012

Klasyczne ruskie? Poproszę, choć wcale nie takie klasyczne

Klasyczny farsz do pierogów ruskich to ziemniaki i ser biały tyle co pół porcji ziemniaków, zarumieniona cebulka, sól i pieprz. Tyle. Ja na ogół daję równą porcję sera i ziemniaków, a poza solą i pieprzem smak wzbogacam zawsze majerankiem i czubricą, a czasami sypnę i czosnku niedźwiedziego i ziół prowansalskich. I ruskie wychodzą wtedy aromatyczne i nieco ostrzejsze w smaku niż klasyczne.
Ciasto także można wzbogacić np mąką z pełnego przemiału. Ale podać poproszę klasycznie -z cebulką!

Na farsz:

  • ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki lub ziemniaki z obiadu, które zostały
  • ser biały tłusty - albo tyle co ziemniaków, albo pół porcji ziemniaków
  • przesmażona cebulka - zależnie kto ile lubi
  • sól, pieprz, majeranek, czubrica, zioła prowansalskie i inne zioła pasujące do ziemniaków i sera np. czosnek niedźwiedzi, koperek, papryka słodka, pieprz ziołowy
Ziemniaki i ser zmielić przez maszynkę. Dodać zarumienioną na oliwie/oleju cebulkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Na ciasto:
  • ok 2 szklanki mąki (zwykła albo z pełnego przemiału)
  • ok pół szklanki ciepłej wody (ja leję gorącą z kranu)
  • ok1/3 szklanki oleju
Połączyć najpierw składniki łyżką, a gdy ostygną na tyle by można było dotykać ręką, zagnieść na ciasto. Odłożyć na kilkanaście minut.
Ja nie komplikuję sobie sprawy pierogowej wycinaniem kółeczek, tylko kroję rozwałkowane cienko ciasto w kwadraty. Mniej się marnuje i nie trzeba wciąż wałkować.
Nadziane pierogi należy ugotować w osolonej wodzie 2 minuty od zagotowania wody po wrzuceniu na wrzątek pierogów.
Jeść polane cebulką.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz