niedziela, 15 kwietnia 2012

Ciasto Tereski


































Nie wiem  jak na prawdę nazywa się to ciasto. Nie znam żadnej oficjlnej nazwy, nie mam nawet przepisu na to ciasto w żadnym zeszycie. Jest to wariacja na temat bułeczek cynamonowych. A nazwa, która nadałam ciastu na potrzeby bloga jest stąd, że przepis podała mi koleżanka z pracy. Więc mogę powiedzieć, że to ciasto od Tereski.
Ciasto jest dość łatwe, a połączenia smakowe budyniu i cynamonu są wspaniałe. Do tego drożdżowe, pachnące ciasto, ciepłe i świeże. I kubek zimnego mleka (ciasta drożdżowe to jedyna rzecz, przy których zdarza mi się pić mleko). Ja się poddaję tej rozkoszy smakowej;)
 Na ciasto drożdżowe:

  •  4 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 21 g drożdży instant lub pół paczki świeżych
  • 1 kubek mleka
  • 100 g masła
  • ciut soli
  • 2 jajka
Mleko lekko podgrzać. Zrobić zaczyn z połowy mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru. Gdy będzie gotowy dodać resztę mleka, cukier, mąkę, jaja, sól i wyrobić ciasto. Roztopić masło i tylko lekko ciepłe dodać do ciasta, wyrobić aż będzie odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. To będzie trwało jakieś 20 do 30  minut.

Na masę budyniową:
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 czubate  łyżki mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Ugotować budyń. Jedną szklankę mleka rozmiksować z jajami i mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać masę mąkowo-jajeczną. Ugotować budyń. Przykryć przykrywką.




























Oddzielić 1/3 ciasta i rozwałkować ją na cienki placek. Posmarować mieszaniną:

  • 50 g roztopionego ostudzonego masła
  • cynamon do smaku
  • cukier do smaku, ale cukru ok 10 razy więcej niż cynamonu
Zwinąć w roladę i kroić w cienkie plastry.




























Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt do blachy. Położyć na papierze do pieczenia. Na ciasto wylać budyń, zaś na budyń ułożyć plastry ciasta z cynamonem.


























Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zarumienienia się wierzchu, a potem jeszcze ok 10-15 minut. Razem ok 30 minut. Jeść ciepłe, pachnące, świeże, ale chwilę po ostygnięciu budyniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz