sobota, 14 kwietnia 2012

Sernik z białą czekoladą



























Sernik jest niezbyt słodki, zbity i dość sycący. Dzięki spodowi z maślanych ciasteczek ma piękny zapach...


  • 1200 g sera tłustego zmielonego
  • 4 tabliczki czekolady białej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub 2 torebki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła (lub 75 g)
  • 165 do 200 g ciasteczek maślanych
Ciasteczka rozkruszyć na miał i połączyć z roztopionym masłem, zagnieść, wyłożyć spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
Ser rozetrzeć razem z śmietaną, dodawać po 1 jajku i ukręcać najniższymi obrotami miksera do wymieszania jajka z masą serową. Po  ukręceniu sera z jajkami dodać cukier, cukier z wanilią i mąkę, powoli utrzeć. 
Na parze rozpuścić czekoladę. Lekko przestudzić i powoli połączyć z masą serową.
Na spód ciasteczkowy wylać masę serową i wstawić sernik do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na 30 stopni, zostawić do ostygnięcia. Włożyć na noc do lodówki.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz