- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru i ok 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki
- skórka z 1 cytryny i sok
- cukier waniliowy
- cynamon
- 1,5 kg jabłek kwaskowatych
- 0,5 L kremówki
- 2 śmietan fixy opcjonalnie
- do posypania kakao, czekolada lub kakao wymieszane z czekoladą
niedziela, 26 lutego 2012
szarlotka
Szarlotkę tzw. królewską robiłam kilkakrotnie, zawsze bazując na podstawowych informacjach o szarlotkach w ogóle. Ta tutaj jest na biszkopcie, który jednak opadł pod ciężarem jabłek, więc zdecydowanie lepszym spodem jest ciasto kruche lub półkruche. To jest rzecz, którą zmieniłabym. Poza tym ciasto jest pyszne prosto z lodówki, schłodzone. Słodko - kwaśne jabłka wspaniale komponują się z naturalną słodyczą kremówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz