środa, 29 lutego 2012

naleśniki szpinakowe z farszem jajecznym

Lubię szpinak chyba w każdej postaci. Jest zdrowy, smaczny, zielony... Dobrze smakuje w połączeniu z jajkami.
Przepis pochodzi trochę z głowy, a trochę z wkładki z Claudii może z 2006 roku, gdzie były roladki szpinakowe. U mnie naleśniki z farszem, który zrobiłam na oko, i sosem szarym pieczarkowym.
Na naleśniki użyłam:
  • 3 jajka
  • 450 gr. mrożonego szpinaku
  • 1/3 kostki stopionego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • trochę soli i gałki muszkatołowej
  • trochę mąki, pewnie ok 1/2 lub 3/4 szklanki
Jajka ubiłam mikserem, dodałam rozmrożony szpinak, mleko, wymieszałam mikserem, dodałam sól i gałkę, na oko mąki, aby ciasto miało konsystencję naleśnikową. Na koniec wlałam stopione masło.
Naleśniki smażyłam na patelni teflonowej już bez tłuszczu, wystarczy masło w cieście. Należy naleśniki mocno przysmażyć z pierwszej strony, a z drugiej już tylko chwilę.

Na farsz:
  • 4 ugotowane jajka
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki groszku
  • kilka gałązek szczypiorku
  • łyżka majonezu
  • ciut soli
Jajka starłam na tarce, dodałam odsączonego z oleju tuńczyka, pokrojony szczypiorek, groszek, sól i wymieszałam z majonezem.

Na sos:
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 średnich pieczarek
  • 1/6 kostki masła
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
Na rozpuszczone masło wrzucam czosnek, po chwili dodaję pieczarki, wszystko się smazy bez przykrywki, a gdy pieczarki zmiękną dodaję  śmietankę i przez 30-40 minut redukuję sos na wolnym ogniu. Doprawiam tylko solą.

Naleśniki przełożyć farszem, polać ciepłym sosem.
Smaczne, zdrowe i delikatne danie na obiadokolację.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz