Przepis pochodzi trochę z głowy, a trochę z wkładki z Claudii może z 2006 roku, gdzie były roladki szpinakowe. U mnie naleśniki z farszem, który zrobiłam na oko, i sosem szarym pieczarkowym.
Na naleśniki użyłam:
- 3 jajka
- 450 gr. mrożonego szpinaku
- 1/3 kostki stopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- trochę soli i gałki muszkatołowej
- trochę mąki, pewnie ok 1/2 lub 3/4 szklanki
Naleśniki smażyłam na patelni teflonowej już bez tłuszczu, wystarczy masło w cieście. Należy naleśniki mocno przysmażyć z pierwszej strony, a z drugiej już tylko chwilę.
Na farsz:
- 4 ugotowane jajka
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 łyżki groszku
- kilka gałązek szczypiorku
- łyżka majonezu
- ciut soli
Na sos:
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 średnich pieczarek
- 1/6 kostki masła
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
Naleśniki przełożyć farszem, polać ciepłym sosem.
Smaczne, zdrowe i delikatne danie na obiadokolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz