Ta napoleonka jest błyskawiczna, gdyż na francuskim cieście gotowcu, które zawsze warto mieć w lodówce na nagłe zachcianki. Miałam nie wstawiać tego posta, ponieważ rano po zrobieniu ciasto nie wyglądało zbyt apetycznie, ale po kilku godzinach w lodówce przeszło się, krem stężał, a że smakuje dobrze, a teraz także i dobrze wygląda, to wstawiam.
Krem budyniowy, któremu jestem wierna od kilku lat:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
W tym przepisie użyłam jednego płatu ciasta, który przekroiłam na pół, zaś jedną połówkę na pół tak jak się dzieli biszkopt.
musi byc pyszna:)tyle tej masy...mniam...mniam...:)
OdpowiedzUsuń