niedziela, 1 grudnia 2013

Sernik kawowo-chałwowy

                   Inspiracją dla tego sernika był oczywiście blog Kwestia Smaku, gdzie podają najlepsze, najsmaczniejsze i najciekawsze serniki. We wrześniu na 10-lecie placówki, w której pracuję, robiłam stamtąd sernik z musem z pieczonych węgierek i oczywiście okazał się takim hitem, że musiałam podawać źródło przepisu. Natomiast w październiku na ślubowanie mojego pierwszoklasisty sernik z musem czekoladowym - również hit i również konieczność podawania przepisu dalej. Naprawdę serniki z Kwestii Smaku to wybór w ciemno. Również sernik kawowo-chałwowy okazał się przepyszny, aksamitny i kremowy w smaku. Zdecydowanie polecam!!


Na spód:
  • 165 gr ciasteczek maślano-kakaowych
  • 5 dag masła
Ciasteczka zmiksować w malakserze, połączyć z masłem, wyłożyć w tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki, aby się schłodziło.

Na masę serową:
  • 70 dag sera sernikowego 8%
  • 25 dag mascarpone
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 35 dag chałwy waniliowo - kakaowej
  • 100 ml kawy z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 70 ml likieru kawowego na bazie śmietanki

Sery, cukier, mąkę zmiksować do połączenia składników, dodawać po 1 jajku i za każdym miksowac do połączenia z masą serową.
Kawę zaparzyć w rondelku, wlać likier, dodać pokruszoną chałwę i mieszając rózgą podgrzewać do rozpuszczenia się chałwy, przestudzić, dodać do masy serowej krótko i wolno miksując.
Na ciasteczka wylać masę serową.
Wstawić sernik na 15 minut do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni C, po czym zmniejszyć na 120 stopni i piec 90 minut. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!!




2 komentarze:

  1. Kawa i chałwa ... więcej do szczęścia nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda pysznie :) Podoba mi się połączenie kawy i chałwy, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń