Na spód:
- 165 gr ciasteczek maślano-kakaowych
- 5 dag masła
Ciasteczka zmiksować w malakserze, połączyć z masłem, wyłożyć w tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki, aby się schłodziło.
Na masę serową:
- 70 dag sera sernikowego 8%
- 25 dag mascarpone
- szklanka cukru
- 5 jaj
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 35 dag chałwy waniliowo - kakaowej
- 100 ml kawy z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 70 ml likieru kawowego na bazie śmietanki
Sery, cukier, mąkę zmiksować do połączenia składników, dodawać po 1 jajku i za każdym miksowac do połączenia z masą serową.
Kawę zaparzyć w rondelku, wlać likier, dodać pokruszoną chałwę i mieszając rózgą podgrzewać do rozpuszczenia się chałwy, przestudzić, dodać do masy serowej krótko i wolno miksując.
Na ciasteczka wylać masę serową.
Wstawić sernik na 15 minut do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni C, po czym zmniejszyć na 120 stopni i piec 90 minut. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!!
Kawa i chałwa ... więcej do szczęścia nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie :) Podoba mi się połączenie kawy i chałwy, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń