poniedziałek, 24 września 2012

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Jakoś tak naturalnie wraz z nadejściem chłodniejszych dni ciągnie mnie do potraw z piekarnika, z dużą zawartością tłuszczu i skrobi. Taką potrawą na pewno jest zapiekanka ziemniaczana, którą można na wiele sposobów urozmaicać. Np. dodatkiem zdrowego, pysznego brokuła.



























  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1/2 kg brokuła
  • kubek mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy do wysmarowania formy
 Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki. Zalać mlekiem, zagotować, gotować ok 5 minut, posolić, popieprzyć i doprawić gałką muszkatołową.
Brokuł podzielić na różyczki, umyć i zblanszować.
Piekarnik rozgrzać do 200 *C.
Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać 1 przeciśnięty ząbek czosnku (można więcej i ja pewnie dałabym więcej, ale okazało się, że cała jedna główka była zepsuta i zostały mi się jakieś 2 ząbki, które luzem leżały między cebulą) i wymieszać z majonezem.
Brytfankę do zapiekania przesmarować przepołowionym czosnkiem i wysmarować oliwą. Wyłożyć połowę ziemniaków, na to połową brokułów, ponownie ziemniaki i brokuły, lekko docisnąć. Ser żółty wyłożyć na pergamin i rozprowadzić na wielkość formy dociskając łyżką do papieru. Papier szybko odwrócić na brokuły i przełożyć ser na zapiekankę. Przykryć. Wstawić do piekarnika na godzinę, 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz