- 1,5 kg ziemniaków
- 1/2 kg brokuła
- kubek mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 20 dag sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oliwy do wysmarowania formy
Brokuł podzielić na różyczki, umyć i zblanszować.
Piekarnik rozgrzać do 200 *C.
Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać 1 przeciśnięty ząbek czosnku (można więcej i ja pewnie dałabym więcej, ale okazało się, że cała jedna główka była zepsuta i zostały mi się jakieś 2 ząbki, które luzem leżały między cebulą) i wymieszać z majonezem.
Brytfankę do zapiekania przesmarować przepołowionym czosnkiem i wysmarować oliwą. Wyłożyć połowę ziemniaków, na to połową brokułów, ponownie ziemniaki i brokuły, lekko docisnąć. Ser żółty wyłożyć na pergamin i rozprowadzić na wielkość formy dociskając łyżką do papieru. Papier szybko odwrócić na brokuły i przełożyć ser na zapiekankę. Przykryć. Wstawić do piekarnika na godzinę, 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz