poniedziałek, 24 września 2012

Ruskie

Najlepsze ruskie to takie, w których czuć pieprz i przyprawy. Oraz sporo smażonej cebulki. 
 Zapraszam :)


























  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • kostka sera białego tłustego/półtłustego
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny lub kolorowy świeżo zmielony, czubrica
Ziemniaki razem z serem przekręcić przez maszynkę. Cebule obrać,pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do masy ziemniaczano-serowej. Doprawić solą, pieprzem i czubricą.
Nadziewać w ciasto pierogowe:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 220 dag mąki
  • ciut soli
  • gorąca woda
Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać gorącą wodą z kranu w ilości ok 1/2 szklanki. Zawsze  leję wodę na oko, gdy trzeba dolewam jeszcze wody lub dosypuję mąki. ciasto wychodzi dość tłuste, delikatne, można je cienko wałkować. Dla mnie chyba najlepsze.
Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować 2 minuty od zagotowania ponownego wody. Idealne na świeżo jak i odsmażane.


1 komentarz:

  1. Ruskie to moje ulubione pierogi. :) Dziwne tylko, że u mnie nigdy nie robiło się ich samemu.

    OdpowiedzUsuń