poniedziałek, 24 września 2012

Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

                Chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Jedno zrobiłam, ale nie wyszło tak jak sobie zamarzyłam, więc się nim publicznie nie chwaliłam. Jedynie tylko domownikom i znajomym, bo złe w smaku nie było, tylko niewyjściowe, niezdjęciowe, no, po prostu nieudane ;) Za to dzisiejsze jest ok. Drożdżowe, pachnące, z soczystymi śliwkami przykrytymi kruszonką o smaku korzennym. Idealne ze szklanką mleka.



























  • 75 dag śliwek węgierek
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru + 4 łyżki cukru na kruszonkę
  • 60 dag mąki + 6 łyżek mąki na kruszonkę
  • kostka masła (150 gr do ciasta, 50 gr do kruszonki)
  • 4 łyżki oleju
  • ciut soli
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka mieszanki przypraw do piernika
Śliwki umyć i pozbawić pestek.
Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru i łyżką mąki, zalać połową mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ubić jajka z resztą cukru. Gdy zaczyn będzie gotowy dolać resztę mleka, jaja i mąkę, wyrobić ciasto. Masło roztopić, dodać olej. Do ciasta dodać ciepłe masło, ponownie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki i ścianek miski, przysypać mąką i odstawić do wyrastania. Gdy wyrośnie, ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i przyprawy korzenne, połączyć ugniatając jak ciasto. Wstawić do lodówki.
Gotowe ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na wymiar blachy, zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na 180*C.
Na wyrośnięty placek wyłożyć śliwki. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut.







2 komentarze: