- 75 dag śliwek węgierek
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru + 4 łyżki cukru na kruszonkę
- 60 dag mąki + 6 łyżek mąki na kruszonkę
- kostka masła (150 gr do ciasta, 50 gr do kruszonki)
- 4 łyżki oleju
- ciut soli
- 1 szklanka mleka
- łyżka mieszanki przypraw do piernika
Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru i łyżką mąki, zalać połową mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ubić jajka z resztą cukru. Gdy zaczyn będzie gotowy dolać resztę mleka, jaja i mąkę, wyrobić ciasto. Masło roztopić, dodać olej. Do ciasta dodać ciepłe masło, ponownie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki i ścianek miski, przysypać mąką i odstawić do wyrastania. Gdy wyrośnie, ponownie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i przyprawy korzenne, połączyć ugniatając jak ciasto. Wstawić do lodówki.
Gotowe ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na wymiar blachy, zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na 180*C.
Na wyrośnięty placek wyłożyć śliwki. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut.
Wspaniała ;D
OdpowiedzUsuńcynamonowa kruszonka, jeej *.*
OdpowiedzUsuń