Przepis pochodzi z książeczki Poradnika Domowego "Ziemniaki na 61 sposobów"
- 1 kg ziemniaków
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- czosnek i majeranek - dodałam od siebie
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Odcisnąć i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać z odciśniętą bułką, żółtkami, wyrośniętym zaczynem i przyprawami. Odstawić na godzinę do wyrastania.
Białka ubić, połączyć z masą.
Kłaść na rozgrzany olej porcje ciasta i smażyć z dwóch stron do zarumienienia.
Przepis dodaję do akcji:
O, takich to jeszcze nigdy nie jadłam. Muszą być dobre :)
OdpowiedzUsuńo, ciekawy przepis!:)
OdpowiedzUsuń