środa, 26 września 2012

Placki drożdżowe po litewsku

Nieco inna propozycja placków ziemniaczanych, ale równie smaczna. W tych plackach czuć drożdżowy akcent, który nie przebija nawet czosnek dodany do ciasta. Ale dla tych, którzy lubią jedzenie wyrastające na drożdżach na pewno będą smakowały. Najlepsze z sosem pieczarkowym lub ze śmietaną.
Przepis pochodzi z książeczki Poradnika Domowego "Ziemniaki na 61 sposobów"


























  • 1 kg ziemniaków
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • czosnek i majeranek - dodałam od siebie
Bułkę namoczyć w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagrzać. Drożdże rozrobić w 3 łyżkach ciepłego mleka, odrobinie cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Mleko zagotować.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Odcisnąć i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać z odciśniętą bułką, żółtkami, wyrośniętym zaczynem i przyprawami. Odstawić na godzinę do wyrastania.
Białka ubić, połączyć z masą.
Kłaść na rozgrzany olej porcje ciasta i smażyć z dwóch stron do zarumienienia.

Przepis dodaję do akcji:

2 komentarze: