środa, 26 września 2012

Szarlotka z kratką

Znowu dostałam torbę antonówek. Miały iść na przetwory, ale nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia szarlotki. Tym razem z dużymi plasterkami jabłek przesypanymi grubo cynamonem i cukrem.


Zagnieść ciasto z:
  • 200 gr margaryny
  • 2 łyżek śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru i 3 łyżek cukru kryształu
  • 3 szklanek mąki
  • 2 żółtek i 1 jaja
  • odrobiny soli
Schłodzić minimum godzinę. Do wałkowania podsypywać mąką. 
 Przygotować nadzienie z:

  • 2 kg antonówek
  • 1 szklanka cukru
  • czubata łyżka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w plasterki niezbyt cienkie, zsypać cukrem i cynamonem, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 160 *C.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną na spód i wyłożyć do tortownicy z papierem do pieczenia.  Z drugiej części wykroić płaty na boki tortownicy oraz 10 pasków na wierzch.
Na spód wyłożyć jabłka, docisnąć, przykryć kratką. Piec godzinę. Ostudzone posypać cukrem pudrem.





























3 komentarze: