Zagnieść ciasto z:
- 200 gr margaryny
- 2 łyżek śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru i 3 łyżek cukru kryształu
- 3 szklanek mąki
- 2 żółtek i 1 jaja
- odrobiny soli
Przygotować nadzienie z:
- 2 kg antonówek
- 1 szklanka cukru
- czubata łyżka cynamonu
Rozgrzać piekarnik do 160 *C.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną na spód i wyłożyć do tortownicy z papierem do pieczenia. Z drugiej części wykroić płaty na boki tortownicy oraz 10 pasków na wierzch.
Na spód wyłożyć jabłka, docisnąć, przykryć kratką. Piec godzinę. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
jaka ładna, jaka smaczna!:)
OdpowiedzUsuńzjadłem, a nie jeden, ale dwa 2 sztuk ... mniam mniam
OdpowiedzUsuńoch muszę kupić jabłka! :)
OdpowiedzUsuń