Trudność sprawia mi pisanie przepisu na zupę, w której proporcje nie są takie istotne. Ilość użytego tłuszczu czy śmietany zależy od preferencji smakowych. Dziś wolałam użyć kopru do zupy, ale na ryneczku koperku nie było, więc dodałam ziół prowansalskich, które z grzybami równie dobrze się komponują.
- 1/5 kostki masła
- ok 5 łyżek oleju
- 2 posiekane cebule
- ok 10 średniej wielkości kapeluszy grzybowych, u mnie podgrzybki, koziak i kurka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 6 ziemniaków
- szklanka kremówki
- ok 2,5 L wody
Warzywa obrać, umyć i pokroić. Dodać do zupy i gotować na średnim ogniu i półprzykryciu do miękkości warzyw.
Śmietanę zahartować zupą, dodać do gotującej się zupy. Dodać sól, pieprz, przyprawy, pogotować ok minuty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz