czwartek, 16 sierpnia 2012

Razowy chlebek bananowy

Do chlebka bananowego, zamiast zwykłej mąki, użyłam razowej, co nieco zmieniło fakturę ciasta. Dodałam też kardamonu i mleka skondensowanego. Chlebki bananowe cenię za ich wilgotny, ciężkawy smak. I polecam na śniadanie :)





  • 2 duże babany
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/2 kostki masła rozpuszczona
  • 35 dag mąki razowej
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kardamonu
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka kardamonu
Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
Jajka ubić lekko, połączyć z mlekami, masłem i rozgniecionymi bananami. Wlać masę jajeczną w suche składniki i wymieszać dokładnie.
Piec godzinę  w 160*C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz