poniedziałek, 4 czerwca 2012

Rabarbarowe pod kruszonką

Dostałam rabarbar od mamy mojego męża, a w zasadzie od jego ciotki, więc ugotowałam pyszny kompot i zrobiłam ciasto takie jak lubię najbardziej na wiosnę i lato, czyli proste ciasto ucierane z owocami.
Chyba już nie trzymam się tak ściśle receptury, nie dbam by jajek było ile w przepisie, podstawa to prawdziwe masło, które nadaje ciastu smak. No, może do tego dodałabym pół szklanki maki więcej..
  • 1,5 kostki masła
  • 1,5 kubka mąki
  • 4 jajka
  • kubek cukru
  • 3/4 kubka kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodałam jeszcze kandyzowane skórki cytrusów, gdyż od świąt wielkanocnych pałetają mi się po kuchennej szafce
  • rabarbaru kilka łodyg
na kruszonkę:
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół kostki masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru

Masło utrzeć, dodawać porcjami cukier i ciągle ucierać, dodawać po jednym jajku wciąż ucierając, dodać kremówkę,  na wolnych obrotach połączyć z masłem, dodać mąkę i proszek, połączyć.
Wyłożyć na blachę, rozprowadzić łyżką, poukładać na wierzch pokrojony w paski rabarbar. Posypać kruszonką - wszystkie składniki na kruszonkę należy połączyć.
Piec 40 minut w 170 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz