Chyba już nie trzymam się tak ściśle receptury, nie dbam by jajek było ile w przepisie, podstawa to prawdziwe masło, które nadaje ciastu smak. No, może do tego dodałabym pół szklanki maki więcej..
- 1,5 kostki masła
- 1,5 kubka mąki
- 4 jajka
- kubek cukru
- 3/4 kubka kremówki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- dodałam jeszcze kandyzowane skórki cytrusów, gdyż od świąt wielkanocnych pałetają mi się po kuchennej szafce
- rabarbaru kilka łodyg
- pół szklanki płatków owsianych
- pół kostki masła
- pół szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
Masło utrzeć, dodawać porcjami cukier i ciągle ucierać, dodawać po jednym jajku wciąż ucierając, dodać kremówkę, na wolnych obrotach połączyć z masłem, dodać mąkę i proszek, połączyć.
Wyłożyć na blachę, rozprowadzić łyżką, poukładać na wierzch pokrojony w paski rabarbar. Posypać kruszonką - wszystkie składniki na kruszonkę należy połączyć.
Piec 40 minut w 170 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz