środa, 12 grudnia 2012

Boterkoek - holenderskie, proste, maślane ciasto

Boterkoek jadłam raz, poczęstowana przez Leonie, która jako rodowita Holenderka dobrze zna to ciasto. Dzięki niej pokochałam to ciasto i zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa.  Ciasto jest bardzo proste, szybkie, nie wiem, czy nie najprostsze w świecie, ale za to pyszniutkie, wciągające, i pomimo prostoty smaku, naprawdę trudno zatrzymać się na jednym kawałku. Podobno po 2 dniach najlepsze.. Nie wiem, odłożyłam trochę, jak wytrzymamy to sprawdzę ;)



Na kwadratową tortownicę o boku 25 cm uzyłam:
  • 350 gram masła 82%
  • 350 gram mąki 
  • 280 gram cukru
  • 2 jaja
  • 2 opakowania cukru waniliowego
 Masło wyjąc z lodówki by zmiękło, po czym zmiksować je na na puszysty krem dodając partiami cukier i cukier waniliowy. Wbić po jaju i miksować, dodać mąkę, zmiksować. Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem.
Rozgrzać piekarnik do 175 *C.
Jedno małe jajko rozbełtać, posmarować nim ciasto. W oryginale zrobić widelcem wzorki.
Wstawić do nagrzanego pieca i piec 25 minut, ja jednak piekłam 35 z uwagi na zwiększone porcje.
Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie , że przy takiej dawce masła, musi smakować OBŁEDNIE :-). Przepis wart zapamietania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszło... Piekłam ostatnio, ale z migdałami. Było pyszne, uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli proste i maslane, to juz jestem zachwycona :) Wyglada niepozornie, ale z doswiadczenia wiem, ze takie wlasnie wypieki sa czesto najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciasto wygląda zupełnie niepozornie, ale jest pyszne! kolejny przykład na to, że w prostocie siła :)

      Usuń
  4. looking good, ik krijg er trek van :)

    OdpowiedzUsuń