Przygotować ciasto:
- kostka masła
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- ciut soli
W tym czasie przygotować jabłka:
- 6 jabłek
- 7 łyżek cukru
- 1 duża łyżka cynamonu
- 100 gr masła
Na patelni z odpinaną rączką rozgrzać masło, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia i nabrania lekko brązowego koloru. Dodać cynamon, szybko wymieszać, dodać jabłka, przemieszać, przykryć pokrywką i dusić ok 7 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 *C.
Ciasto rozwałkować na okrąg.
Podduszone jabłka przykryć płatem ciasta, podwijając boki do spodu. Wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz