czwartek, 10 maja 2012

Maślane, kruche, proste...

Nieraz mam ochotę na proste maślane ciasteczka. Takie kruche, delikatne w smaku, tylko trochę słodkie. Te właśnie takie są! Kilka dni temu przeglądałam blogi "Kuchni", gdzie posty wkleja czasami Anna Wrońska, redaktor naczelna magazynu. Pisała chyba o swoich sposobach na chandrę, wśród których własnie te ciasteczka się znalazły. Przepis jest tak prosty, że nie sposób go nie zapamiętać.


  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
Opcjonalnie można sobie kombinować z aromatami naturalnymi czy syntetycznymi, posypać gotowe cukrem pudrem, czy polukrować. Baza jest nieskomplikowana i prosta, co zapewne jest siłą tych ciasteczek.

Wykonanie oczywiście proste: zagnieść i schłodzić. Powykrawane ciasteczka piec w 170 stopniach ok 8 minut.




2 komentarze:

  1. iwona przybylska10 maja 2012 21:07

    cudne :) grtuluje bloga :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję i zapraszam do odwiedzania :)

    OdpowiedzUsuń