Przepis pochodzi z Kuchni (grudzień 2011). Pierwszym razem użyłam migdałów w płatkach, które zmieliłam w maszynce i to był lepszy pomysł. Tym razem kupiłam już zmielone migdały, ale to były migdały ze skórką i ciastka były przez to według mnie gorsze. Z zupełnie białymi migdałami wyglądają faktycznie jak śnieżne kule.
Składniki podaję za Kuchnią:
- 220 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 350 g. mąki pszennej
- 120 g mielonych migdałów
- cukier puder do posypania
Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając. Chwilę wyrobić rękoma. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Z ciasta formować kulki wielkości śliwki i układać na papierze do pieczenia. Piec 20 minut. Ostudzić. Posypać grubo cukrem pudrem.
Są wspaniale kruche i maślane...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz