Pączki te kupcze to bezsmakowe gnioty... Ale co innego pączki domowe...
Składniki:
- 1 kg mąki
- 4 opakowania drożdży instatnt
- 1/2 szklanki cukru
- 10 żółtek
- 1/2 L mleka
- 2 L oleju do smażenia
- 1/2 stopionej kostki masła
- ciut spirytusu/octu/wódki
- powidła śliwkowe, marmolada.
Drożdże rozpuścić w połowie letniego mleka z odrobiną cukru i 2-3 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia, a w tym czasie ubić na parze żółtka z cukrem do białości; do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, resztę letniego mleka, mąkę i zarobić ciasto. Dodać roztopione, ciepłe masło, alkohol i porządnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki, będzie zwarte i gotowe. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkować na ok 1.5 cm, wycinać 2 rodzaje kółek - większe i mniejsze. Na większe kółka kłaść łyżeczkę marmolady/powideł i przykrywać drugim kółkiem, skleić, odłożyć do wyrośnięcia.
Smażyć na rozgrzanym oleju na raczej wolnym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz