- 280 gr mąki
- 200 gr masła
- 80 gr cukru trzcinowego zmiksowanego na puder
- duża puszka kajmaku
- 2 czekolady - gorzka i mleczna
- 1/2 kostki masła
Mąkę, kostkę masła i cukier zagnieść na ciasto i wylepić nim wyłożoną papierem tortownicę. Piec 15-20 minut w 190*C. Ostudzić, rozsmarować na powierzchni masę kajmakową.
W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekolady, mieszając do utworzenia jednolitej polewy. Gdy polewa ostygnie rozprowadzić na masie kajmakowej i cale ciasto wstawić do lodówki do stężenia polewy.
Ciasto jest bardzo słodkie, nie da się go dużo na raz zjeść. I jest przyjemnie kruche :)
Robiłam to ciasto, strasznie słodkie ale pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest genialne, uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńuwielbiam! jest tak słodkie, że aż uzależnia:))))
OdpowiedzUsuńzamiast kajmaku można dodać ugotowany z 1/2 mleka budyń
OdpowiedzUsuń