piątek, 26 lipca 2013

Kruche ciasto milionera

                    Pamiętam jak kilka lat temu blogowanie o jedzeniu nie było tak popularne, a głównym miejscem wymiany doświadczeń kulinarnych i chwalenia się swoimi "wykonami" było forum na gazecie.pl, a właściwie dwa fora. To wtedy popularnością cieszyło się to mega słodkie ciasto, było hitem jak teraz np banoffee pie. To dopiero drugi raz jak robię to ciasto, bo jest na prawdę przesłodkie... Ale zachciało mi się takiej rozpusty :)



  • 280 gr mąki
  • 200 gr masła
  • 80 gr cukru trzcinowego zmiksowanego na puder
  • duża puszka kajmaku
  • 2 czekolady  - gorzka i mleczna
  • 1/2 kostki masła
Mąkę, kostkę masła i cukier zagnieść na ciasto i wylepić nim wyłożoną papierem tortownicę. Piec 15-20 minut w 190*C. Ostudzić, rozsmarować na powierzchni masę kajmakową. 
W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekolady, mieszając do utworzenia jednolitej polewy. Gdy polewa ostygnie rozprowadzić na masie kajmakowej i cale ciasto wstawić do lodówki do stężenia polewy.
Ciasto jest bardzo słodkie, nie da się go dużo na raz zjeść. I jest przyjemnie kruche :)




4 komentarze:

  1. Robiłam to ciasto, strasznie słodkie ale pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest genialne, uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! jest tak słodkie, że aż uzależnia:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. zamiast kajmaku można dodać ugotowany z 1/2 mleka budyń

    OdpowiedzUsuń