Ten prosty sos szpinakowy jest wyśmienity. To tylko kilka składników - szpinak, czosnek, ser pleśniowy, ale komponują się według mojego podniebienia idealnie. I dlatego wielokrotnie powtarzam ten zestaw. Tym razem z dodatkiem smażonych kurek.
- 1/2 kg mrożonego szpinaku lub 1 1/2 świeżego
- czosnek - minimum 3 ząbki
- 20 dag sera pleśniowego
- masło lub oliwa do smażenia
- makaron
- 20 dag kurek
W garnuszku rozgrzać oliwę/masło (a najlepiej to i to w równych proporcjach), wrzucić posiekany czosnek, lekko przesmażyć, dodać rozmrożony szpinak. Dusić kilkanaście minut do odparowania, dodać ser pleśniowy połamany na kawałki, wymieszać i gotować razem ok 5 minut.
Kurki umyć, osuszyć, udusić na oleju.
Makaron ugotować.
Podawać :) i delektować się smakiem.
Za jakość zdjęć przepraszam, ale robione późnym wieczorem.
zrobiłam przed chwilą na kolacyjkę, wyszło przepysznie! ale zamiast sera pleśniowego użyłam mozarelli, niestety mimo że kocham pleśniowe po przeczytaniu artykułu ostatnio przestałam je jeść ( http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ ) nie wiem czy to prawda czy nie w sumie ale wole dmuchać na zimne i nie karmić moich dzieci nimi narazie, tak samo jak grzybami (maluchy maja 6 i 8 lat :)). Z mozarella też wyszło cudowne! :)
OdpowiedzUsuń