czwartek, 18 października 2012

Tagliatelle z sosem szpinakowym i kurkami

Ten prosty sos szpinakowy jest wyśmienity. To tylko kilka składników - szpinak, czosnek, ser pleśniowy, ale komponują się według mojego podniebienia idealnie. I dlatego wielokrotnie powtarzam ten zestaw. Tym razem z dodatkiem smażonych kurek.

  • 1/2 kg mrożonego szpinaku lub 1 1/2 świeżego
  • czosnek - minimum 3 ząbki
  • 20 dag sera pleśniowego
  • masło lub oliwa do smażenia
  • makaron
  • 20 dag kurek
W garnuszku rozgrzać oliwę/masło (a najlepiej to i to w równych proporcjach), wrzucić posiekany czosnek, lekko przesmażyć, dodać rozmrożony szpinak. Dusić kilkanaście minut do odparowania, dodać ser pleśniowy połamany na kawałki, wymieszać i gotować razem ok 5 minut.
Kurki umyć, osuszyć, udusić na oleju.
Makaron ugotować.
Podawać :) i delektować się smakiem.

Za jakość zdjęć przepraszam, ale robione późnym wieczorem.



1 komentarz:

  1. zrobiłam przed chwilą na kolacyjkę, wyszło przepysznie! ale zamiast sera pleśniowego użyłam mozarelli, niestety mimo że kocham pleśniowe po przeczytaniu artykułu ostatnio przestałam je jeść ( http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ ) nie wiem czy to prawda czy nie w sumie ale wole dmuchać na zimne i nie karmić moich dzieci nimi narazie, tak samo jak grzybami (maluchy maja 6 i 8 lat :)). Z mozarella też wyszło cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń