Lubię makaron. Pomimo że tuczy i że najczęściej to, z czym go jadam też tuczy;) Dzisiaj również wersja mocno tucząca, ale jaka pyszna! To są zdecydowanie moje smaki - czosnek, ser... Myślę, że mogłabym jeść i jeść i jeść.
Dla zasady przepis:
- ser pleśniowy ok 200 gr
- szpinak świeży ok 150 gr
- oliwa - 3-4 łyżki
- czosnek - 5 - 6 ząbków
- sól
- pieprz cytrynowy
- makaron - ja ugotowałam tulipany trójkolorowe - zwykłe, ze szpinakiem i z pomidorami
Na oliwę wrzucam przeciśnięty czosnek, włączam gaz i podsmażam do zapachu. Wrzucam umyte liście szpinaku. Mieszam, przykrywam i zmniejszam ogień; duszę do zmięknienia liści. Wrzucam pokrojony na kawałki ser i mieszam, by połączył się ze szpinakiem. Na koniec solę i pieprzę do smaku.
Makaron gotuję swoim sposobem - gdy woda się zagotuje wrzucam makaron, czekam aż ponownie zacznie się gotować, wyłączam ogień i trzymam w garnku tyle minut ile powinien się normalnie gotować.
Prosto, szybko i smacznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz