piątek, 20 września 2013

Szarlotka

             "Jesień, jesień, z drzewa opadł liścia pół" - możemy już tak śpiewać, bo jesień już się wkrada w ostatnie dni lata. Jak jesień no to szarlotka z dużą ilością cynamonu.


  • 2 kg jabłek
  • cynamon i cukier do smaku
  • kostka margaryny
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 3 żółtka
Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić, rozwałkować na dwa placki, z których ten spodni ma być trochę większy, gdyż uwzględniamy rant.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i poszatkować na cienkie plasterki, wymieszać dokładnie z cukrem i cynamonem.
Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, na to ciasto, jabłka dokładnie uciśnięte, przykryć mniejszym płatem, podziurawić widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i piec ok 50 minut.



1 komentarz:

  1. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń