Tort jest słodki, nie wiem nawet czy nie za bardzo, ale fajnie komponuje się masa budyniowa z masą śmietankową.
U mnie zamiast orzechów laskowych - włoskie.
Oryginalny przepis jest tu, na blogu Dorotus.
Na ciasto:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki
- 150 gr orzechów włoskich przekręconych przez maszynkę na miał
Piekarnik nastawić na 170*C.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielne placki, za każdym razem zmieniając papier. Piec ok 12-15 minut.
Na masę budyniową:
- kostka masła
- 350 ml mleka
- 6 żółtek
- 10 łyżek cukru
- 5 sporych łyżek mąki
- 2 cukry waniliowe
Masło zmiksować na puszysty krem, dodawać po łyżce budyniu i tak do wyczerpania, aż powstanie budyniowa masa. Odstawić do schłodzenia.
Na masę śmietanową:
- 400 gr śmietany 36 %
- 150 gr orzechów włoskich
- 200 gr cukru na karmel i 2 łyżki do śmietany
Orzechy posiekać i uprażyć, oddzielić przez grubsze sitko albo cedzak skórki, które zejdą z orzechów.
Karmel pokruszyć na kawałki.
Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z karmelem i orzechami.
Wykonanie tortu:
- blat
- masa budyniowa
- masa śmietanowa
Tort odstawić do schłodzenia.
Smacznego!
wygląda pysznie,ciekawe ciasto,mało mąki dużo orzechów mniam
OdpowiedzUsuńcudny wypiek!:)
OdpowiedzUsuńa ta masa budyniowa do mnie przemówiła:D uwielbiam wszystko co budyniowe
pycha!! i chyba też dodałabym włoskie, a nie laskowe :)
OdpowiedzUsuńRobiłam :), jeden z moich ulubionych .
OdpowiedzUsuń