poniedziałek, 19 listopada 2012

Tort egipski

Ostatnio testuję torty z bloga Moje Wypieki. Ten jest już trzecim tortem i na pewno nie ostatnim, gdyż przepisów wydrukowałam kilkanaście.
Tort jest słodki, nie wiem nawet czy nie za bardzo, ale fajnie komponuje się masa budyniowa z masą śmietankową.
U mnie zamiast orzechów laskowych - włoskie.
Oryginalny przepis jest tu, na blogu Dorotus.


Na ciasto:
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru 
  • 2 łyżki mąki
  • 150 gr orzechów włoskich przekręconych przez maszynkę na miał
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Do sztywnej i lśniącej masy dosypać mąkę i orzechy i delikatnie wymieszać łopatką lub rózgą.
Piekarnik nastawić na 170*C.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielne placki, za każdym razem zmieniając papier. Piec ok 12-15 minut.

Na masę budyniową:
  • kostka masła
  • 350 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5 sporych łyżek mąki
  • 2 cukry waniliowe
Mleko, mąkę, cukry i żółtka zmiksować i zagotować cały czas mieszając. Powstanie gęsty budyń. Odstawić do schłodzenia, najlepiej pod przykrywką, żeby nie powstał budyń.
Masło zmiksować na puszysty krem, dodawać po łyżce budyniu i tak do wyczerpania, aż powstanie budyniowa masa. Odstawić do schłodzenia.

Na masę śmietanową:
  • 400 gr śmietany 36 %
  • 150 gr orzechów włoskich
  • 200 gr cukru na karmel i 2 łyżki do śmietany
Cukier na karmel wsypać do garnuszka, postawić na małym gazie i rozpuścić na karmel. Ostrożnie wylać na papier do pieczenia. Najlepiej, żeby to nie była zbyt gruba warstwa karmelu, gdyż później trudno będzie pokruszyć na małe kawałki.
Orzechy posiekać i uprażyć, oddzielić przez grubsze sitko albo cedzak skórki, które zejdą z orzechów.
Karmel pokruszyć na kawałki.
Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z karmelem i orzechami.

Wykonanie tortu:
  • blat
  • masa budyniowa
  • masa śmietanowa
I tak trzy razy, kończąc na śmietanie. Należy zostawić trochę masy budyniowej do posmarowania boków.
Tort odstawić do schłodzenia.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. wygląda pysznie,ciekawe ciasto,mało mąki dużo orzechów mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny wypiek!:)
    a ta masa budyniowa do mnie przemówiła:D uwielbiam wszystko co budyniowe

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha!! i chyba też dodałabym włoskie, a nie laskowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam :), jeden z moich ulubionych .

    OdpowiedzUsuń