poniedziałek, 19 listopada 2012

Drożdżowy wieniec

Ciasto, które nasycone jest zapachem pomarańczy i cynamonu... Ze słodkim lukrem na wierzchu, puszyste w środku... Idealne na jesień :)




  • 50 gr drożdży
  • 4 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 8 żółtek
  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru i łyżką mąki. Zalać mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę na parze, dodać do wyrośniętego zaczynu.
Masło rozpuścić.
Mąkę wsypać do zaczynu z masą jajeczną i połączyć, dodać ciepłe (nie gorące) masło i wyrobić ciasto, w razie konieczności dosypując mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
W tym czasie przygotować dwa nadzienia:
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/4 kostki masła
 Masło roztopić, lekko schłodzić, ale by wciąż było płynne, połączyć z cukrem i cynamonem.


  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1/5 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
 Wymieszać.

Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na cienki placek i podzielić na dwie części. Na płatach ciasta rozsmarować nadzienia i zwinąć każdy płat w roladę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rolady przekładać przez siebie tworząc splot.
Piekarnik nastawić na 180 *C.
Ciasto przykryć od góry papierem do  pieczenia, by się nie przypaliło. Zostawić miejsce do wyrastania.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut.
Ostudzone polukrować lukrem z soku z pomarańczy lub posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz