Mój syn zamówił na zbliżające się 7-e urodziny.
- 2 duże opakowania herbatników
- mała puszka gotowej masy krówkowej
- 1/2 L kremówki
- 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
- 3 szklanki mleka
- 4 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
Wyłożyć spód ciasta herbatnikami.
Masę krówkową podgrzać w celu łatwiejszego rozprowadzenia jej na herbatnikach. Polać całą masą spód. Przykryć drugą warstwą herbatników.
Ugotować budyń: 1 szklankę mleka zmiksować z mąkami i jajami. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mączną mieszaninę. Ugotować w budyń. Do gotowego budyniu wkręcić masło. Gorącym budyniem polać herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Odczekać aż masa budyniowa ostygnie. Ubić kremówkę na sztywno, wyłożyć na herbatniki. Udekorować startą czekoladą. Odstawić do lodówki.
Klasyka ciast i chyba nie ma lepszego,składniki już kupiłam w Lidlu na weekend będzie pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńProsto i szybko. Nie robiłam nigdy czegoś takiego, ale czy mogłoby się nie udać...? Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńna jakiej wielkości blachę ten przepis?
OdpowiedzUsuń22 na 32 cm, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń