czwartek, 18 października 2012

Krówka bez pieczenia

Idealnie słodkie, mało pracochłonne, jedynie wymaga cierpliwości przy odczekaniu kilku godzin w lodówce.
Mój syn zamówił na zbliżające się 7-e urodziny.

  •  2 duże opakowania herbatników
  • mała puszka gotowej masy krówkowej
  • 1/2 L kremówki
  • 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru

Wyłożyć spód ciasta herbatnikami.
Masę krówkową podgrzać w celu łatwiejszego rozprowadzenia jej na herbatnikach. Polać całą masą spód. Przykryć drugą warstwą herbatników.
Ugotować budyń:  1 szklankę mleka zmiksować z mąkami i jajami. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mączną mieszaninę. Ugotować w budyń. Do gotowego budyniu wkręcić masło. Gorącym budyniem polać herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Odczekać aż masa budyniowa ostygnie. Ubić kremówkę na sztywno, wyłożyć na herbatniki. Udekorować startą czekoladą. Odstawić do lodówki.



4 komentarze:

  1. Klasyka ciast i chyba nie ma lepszego,składniki już kupiłam w Lidlu na weekend będzie pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i szybko. Nie robiłam nigdy czegoś takiego, ale czy mogłoby się nie udać...? Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na jakiej wielkości blachę ten przepis?

    OdpowiedzUsuń