Więc podaję przepis. Niech płynie w świat;)
ŻEBERKA W PIWIE
- 2-3 kg żeberek (paski)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- olej - ok 1/2 do 3/4 szklanki
- 1 lub 1,5 opakowania przyprawy do żeberek
- 1 piwo
- szklanka bulionu
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić w kawałki.
Przygotować marynatę: miód wymieszać z musztardą, dodać przyprawy i olej, ucierać na gładką papkę. Posmarować żeberka, odstawić na noc do wchłonięcia marynaty. Następnego dnia żeberka lekko obsmażyć na oleju uważając, żeby ich nie przypalić. Prosto z patelni wkładać do garnka, w którym gotuje się piwo i bulion. Po usmażeniu wszystkich żeberek zlać tłuszcz i dusić żeberka w piwie ok 2, a nawet 3 godzin na wolniutkim ogniu. Smacznego!
P.S. Zdjęcia nie mam ponieważ impreza była nocą, nie miałam serca ani chęci rozstawiać się z aparatem.
Faktycznie żeberka tak przyrządzone są nieziemsko pyszne, rozpływają się w ustach, i dostarczają tyyyyyyyyle rozkoszy.............................!
OdpowiedzUsuń