sobota, 10 marca 2012

wątróbka klasyczna

Mój mąż lubi wątróbkę, więc mu ją robię.
Składniki:

  • 70 dag wątróbki 
  • 10 średnich cebulek
  • 3-4 plastry wędzonego boczku
  • kubek rosołu (u mnie dziś niestety z kostki)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, trochę papryki, trochę estragonu, sporo majeranku
Boczek pokroić w słupeczki, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię. Gdy wypuści tłuszcz dodać trochę oleju i wrzucić pokrojone w talarki wszystkie cebulki. Po chwili dodać pokrojoną dzień wcześniej, namoczoną w mleku, odsączoną i oprószoną bułką tartą wątróbkę. Przesmażyć chwilę, po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić na małym ogniu jeszcze ok 10 minut bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz