sobota, 10 marca 2012

Smak dzieciństwa - blok czekoladowy

Dziś jest Dzień Mężczyzny, a mój mężczyzna uwielbia blok czekoladowy, więc specjalnie dla niego zrobiłam ten słodki przysmak z lat naszego dzieciństwa.


  • 1 mleko pełne w proszku
  • 1 margaryna roślinna
  • 4/5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka kakao
  • 2 paczki herbatników
  • 1 paczka orzechów
Mleko razem z margaryną, cukrem i kakao rozpuścić na wolnym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Trzeba dokładnie rozetrzeć kakao, by nie było żadnych grudek. Pozostawić na jakieś 10 minut do lekkiego przestudzenia. Powoli dodawać mleko w proszku roztrzepując z masą kakaową trzepaczką. Gdy całe mleko zostanie wmieszane z masą kakaową, dodać pokruszone na kawałki herbatniki i orzechy. Wylać do formy wyłożonej folią spożywczą lub do keksówki. Pozwolić zastygnąć.
W oryginale powinny być jeszcze rodzynki, ale my nie przepadamy.
Czasami robię wersję bez kakao i wtedy świetnie pasują żurawiny suszone.

Ten deser to ogromna dawka słodyczy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz