- 1 mleko pełne w proszku
- 1 margaryna roślinna
- 4/5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 duża łyżka kakao
- 2 paczki herbatników
- 1 paczka orzechów
Mleko razem z margaryną, cukrem i kakao rozpuścić na wolnym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Trzeba dokładnie rozetrzeć kakao, by nie było żadnych grudek. Pozostawić na jakieś 10 minut do lekkiego przestudzenia. Powoli dodawać mleko w proszku roztrzepując z masą kakaową trzepaczką. Gdy całe mleko zostanie wmieszane z masą kakaową, dodać pokruszone na kawałki herbatniki i orzechy. Wylać do formy wyłożonej folią spożywczą lub do keksówki. Pozwolić zastygnąć.
W oryginale powinny być jeszcze rodzynki, ale my nie przepadamy.
Czasami robię wersję bez kakao i wtedy świetnie pasują żurawiny suszone.
Ten deser to ogromna dawka słodyczy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz