Lubię wszelkie smarowidła na chleb. Jajeczne są zdrowe, lekkie, pożywne i takie wiosenne, tym bardziej, że wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a więc typowo jajeczny okres.
Użyłam na dwa rodzaje past:
- 12 gotowanych jaj
- pęczek szczypiorku
- puszka tuńczyka w oleju
- puszka sardelek
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczkę czubatą chrzanu
- pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej
- 15 czarnych oliwek
- 3 małe cebulki
- sól i pieprz
Ugotowane jaja ścierałam od razu w przygotowane dwa rodzaje dodatków, w jednej misce tuńczyk i poszatkowany szczypiorek, zaś w drugiej misce sardelki pokrojone na drobno plus pokrojone oliwki i kilka cebulek. Jajek po 6 do każdej pasty. Jedną połowę majonezu wymieszałam z pasta paprykową i wymieszałam z pastą z oliwkami. Natomiast dodatek chrzanu poszedł do pasty z tuńczykiem.
Pyszne śniadanie gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz