piątek, 16 marca 2012

Pasty rybno - jajeczne z dodatkami

Przy piątku będzie rybno jajecznie.
Lubię wszelkie smarowidła na chleb. Jajeczne są zdrowe, lekkie, pożywne i takie wiosenne, tym bardziej, że wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a więc typowo jajeczny okres.
Użyłam na dwa rodzaje past:

  • 12 gotowanych jaj
  • pęczek szczypiorku
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka sardelek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczkę czubatą chrzanu
  • pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej
  • 15 czarnych oliwek
  • 3 małe cebulki
  • sól i pieprz
Ugotowane jaja ścierałam od razu w przygotowane dwa rodzaje dodatków, w jednej misce tuńczyk i poszatkowany szczypiorek, zaś w drugiej misce sardelki pokrojone na drobno plus pokrojone oliwki i kilka cebulek. Jajek po 6 do każdej pasty. Jedną połowę majonezu wymieszałam z pasta paprykową i wymieszałam z pastą z oliwkami. Natomiast dodatek chrzanu poszedł do pasty z tuńczykiem.

Pyszne śniadanie gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz