Na 10 dość dużych naleśników użyłam:
- 2 jajka
- 2 kubki mąki
- 1 kubek mleka
- 1 kubek wody gazowanej
- 100 gram rozpuszczonego masła
Jajka rozkłócam z mlekiem, dodaję pierwszy kubek mąki, miksuję, dodaję kubek wody, miksuję i kubek mąki i znów miksuję, po czym wlewam ciepłe rozpuszczone masło (masło rozpuszczam na najmniejszym palniku do rozpuszczenia połowy masła, a później mieszam kubkiem, by reszta się rozpuściła) i miksuję. Smażę na dużym ogniu krótką chwilę z obu stron, z tym że pierwszą trochę dłużej niż drugą.
Dziś dla syna z sosem karmelowym i bitą śmietaną, ale już bez cukru, gdyż słodycz karmelu w zupełności wystarczy.
Jutro pewnie wykombinuję inny farsz na resztę naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz