sobota, 17 marca 2012

Naleśniki z karmelem i bitą śmietaną dla mojego syna

Od zawsze smażę naleśniki już z tłuszczem w środku, gdyż nie lubię bawić się w smarowanie patelni. Natomiast od niedawna, zamiast oleju, dodaję rozpuszczone masło i oczywiście smak naleśników jest o niebo lepszy!!
Na 10 dość dużych naleśników użyłam:

  • 2 jajka
  • 2 kubki mąki
  • 1 kubek mleka
  • 1 kubek wody gazowanej
  • 100 gram rozpuszczonego masła
Jajka rozkłócam z mlekiem, dodaję pierwszy kubek mąki, miksuję, dodaję kubek wody, miksuję i kubek mąki i znów miksuję, po czym wlewam ciepłe rozpuszczone masło (masło rozpuszczam na najmniejszym palniku do rozpuszczenia połowy masła, a później mieszam kubkiem, by reszta się rozpuściła) i miksuję. Smażę na dużym ogniu krótką chwilę z obu stron, z tym że pierwszą trochę dłużej niż drugą.
Dziś dla syna z sosem karmelowym i bitą śmietaną, ale już bez cukru, gdyż słodycz karmelu w zupełności wystarczy.
Jutro pewnie wykombinuję inny farsz na resztę naleśników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz