Nie pochwaliłam się ciastami noworocznym, ani ciastami pożegnalnymi (a dobry był serniczek, dobry..), ani świetną wczorajszą zupą porową, ani ekstra domową pizzą. Ale może wracam do żywych z moim blogiem.
Dziś takie zwykłe ciasto z kremem.
Upiec ciemny biszkopt:
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- budyń czekoladowy
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruję. Wylewam ciasto, wstawiam do nagrzanego na 170 *C piekarnika na 35 minut. Upieczone ciasto wyjmuję i odwracam do góry dnem na kratce.
Wystudzony przekrajam na pół i smaruję masą z:
- mała puszka kajamku orzechowego
- masło 82%
- 50 ml wódki
Wierzch i boki posmarowałam masą z :
- 250 g margaryny roślinnej
- łyzka tahini
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki oleju sezamowego
Na wierzchu posypałam uprażonym sezamkiem.
Ciasto jest mega słodkie...
Ale kusząco wygląda! mniam, mniam :D
OdpowiedzUsuń