środa, 5 czerwca 2013

Ucierane ciasto z rabarbarem

   Już za moment zacznie się fiesta ciast z owocami, powoli pojawiają się czereśnie, są już co prawda, ale strasznie drogie, truskawki, wkrótce będą tańsze, zaraz potem maliny, poziomki, jagody, wiśnie.. Ale teraz jest rabarbar. W dość przyzwoitej cenie, więc można szaleć z ciastami, kompotami. Rabarbar to esencja słodko - kwaśnego smaku.

  • 340 gr jogurtu greckiego
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy limonki
  • ok 5 łodyg rabarbaru

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na kawałki i oprószyć cukrem i cynamonem.
Jogurt zmiksować z jajami, dodać cukier i olej, zmiksować, dodawać stopniowo mąkę i miksować, dodać proszek i sok z limonki, raz jeszcze zmiksować. Wylać ciasto do blachy 20x30 wyłożonej papierem. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 *C i piec ok 35 minut. 




2 komentarze: