niedziela, 9 czerwca 2013

Szczawiowa...

                      Ach chodziła za mną ta szczawiowa od dwóch tygodni co najmniej, aż wczoraj na ryneczku kupiłam świeże liście szczawiu. Więc jest dziś na obiad, z jajeczkiem oczywiście, na młodych warzywach, z masełkiem. Mhmhm, pycha..

  • 20-30 dag świeżych liści szczawiu
  • 5-6 młodych ziemniaków
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 1/2 kostki masła
  • liście pora, selera i nać pietruszki związane nicią
  • kostka rosołowa, sól
  • 1.5 L wody
  • 150 ml śmietany 18%
  • ugotowane jajka
Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku roztopić połowę masła, wrzucić warzywa, przesmażyć lekko, zalać wodą, dodać liście, rosołek i gotować ok 20 minut. W międzyczasie umyć szczaw, posiekać i wrzucić na stopioną resztę masła, przesmażyć. Gdy warzywa się ugotują dodać szczaw, zagotować, doprawić do smaku, dodać zahartowaną śmietanę. Podawać z jajkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz