środa, 21 marca 2012

Domowa pizza

W ubiegłe lato przeżywałam szał na domową pizzę i robiłam ją naprawdę często. Ostatnio częściej zamawiałam niż robiłam sama, ale naszła mnie ochota na domową pizzę, tym bardziej, że już obiecywałam domownikom, że zrobię.
Mój syn jest minimalistą pizzowym, najbardziej lubi prostą margerithę, ja nie jem mięsa poza mięsem ryb, a mąż z kolei lubi mięsko na pizzy. Więc składniki rozkładam na pizzy tak, żeby dla każdego znalazł się ulubiony kawałek. Do tego domowy sos czosnkowy....
Na ciasto potrzeba:

  • kubek ciepłej mieszaniny składającej się w 3/5 z mleka i w 2/5 z wody (ja robię tak, że do mleka dolewam wrzątku i mam ciepły płyn)
  • 14 gr drożdży instant
  • 2,5 kubki mąki
  • garść oleju
  • trochę cukru i soli
Z 3/4 płynu, drożdży, cukru i odrobiny mąki przygotowuję zaczyn, gdy wyrośnie dolewam resztę płynu, mieszam, dosypuję soli i mąki, mieszam do połączenia składników, na rękę zwiniętą w garść nalewam oleju i ugniatam ciasto ręcznie do otrzymania zwartej, elastycznej konsystencji. Odstawiam na wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie przekładam je na oprószoną mąką stolnicą i rozwałkowuję na prostokąt (taką mam blachę). Smaruję sosem pomidorowym, na ogól jest to rozcieńczony koncentrat, ale dziś był sos z czosnkiem i z pomidorów w puszcze, odparowywanych przez 15 minut na ogniu. Na sos ścieram trochę  żółtego sera (dziś havarti) i rozkładam dodatki. Dziś na mojej pizzy czosnek, oliwki czarne, ser pleśniowy, mozarella i salami. Na górę zawsze nakładam plastry mozarelli. Ciasto wkładam na 20 minut do pieca rozgrzanego do 230 stopni.

Na sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 łyżek kremówki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól 
  • łyżeczka ziół prowansalskich
Wszystkie składniki połączyć.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz