poniedziałek, 13 maja 2013

Zapiekanka makaronowa z oryginalnym węgierskim salami lub zielonymi oliwkami.

Bardzo tłusta, pomidorowo-serowo-czosnkowo-paprykowa. W dwóch wersjach - z oliwkami i węgierskim salami. Przez ilość sera smakuje trochę jak pizza. Dobra na takie dni, kiedy marzy się coś tłustego, kalorycznego i ciężkiego. Ratuje zdrowie to tylko, że makaron był razowy.




  • 500 gr makaronu razowego ugotowanego al dente
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka bazyliowego pesto
  • czubata łyżeczka łagodnej pasty paprykowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 gram i 150 gram sera startego
  • 10 oliwek pokrojonych w plasterki
  • 8 plasterków salami węgierskiego paprykowego pokrojonego w kostkę
Czosnek zmiażdżyć, wrzucić na oliwę, postawić na gaz i podsmażyć, dodać przecier, pesto, pastę paprykową, wymieszać i gotować ok 10 minut. Zalać makaron, wymieszać, wrzucić 100 gram sera, wymieszać, wyłożyć do naczynia do zapiekania. Jedną połowę posypać oliwkami, drugą - salami. Przykryć serem. Zapiekać około pół godziny w  200 *C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz