A na śniadanie proponuję jogurt pitny, o którym mój syn powiedział, że jest pyszny.
- opakowanie truskawkowej granoli (ja używam firmy Sante, nie wiem czy jest inna)
- 1/4 kostki masła
- 600 gr sera sernikowego (moim zdaniem najlepszy jest w parówce z Pątnicy)
- 350 gr jogurtu greckiego
- 3 jaja
- 3 łyżki maki
- szklanka cukru oraz 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kg truskawek
- małe opakowanie dzem-fixu
- kilka listków mięty
Granolę zmiksować w malakserze na bardzo drobno. Ja zmiksowałam średnio drobno i uważam, że smaczniej byłoby drobniej. Zagnieść z masłem ogrzanym do temperatury otoczenia. Wyłożyć dno i boki tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki by zastygło.
Ser, jogurt, szklankę cukier, mąkę umieścić w misce i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Wbijać po 1 jajku i po każdym miksować do połączenia. Gotową masę wylać na spód, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 *C i piec kolejne 1,5 godziny. Otworzyć drzwiczki piekarnika, by sernik odparował.
Truskawki pokroić na połówki, umieścić w garnku, wsypać 1/2 szklanki cukru, zamieszać, włączyć gaz i podgrzewać, gdy truskawki puszczą trochę soku, wsypać dżem - fix, zamieszać, zagotować i gotować 1 minutę. Zdjąć z gazu, lekko ostudzić i jeszcze ciepłym polać sernik, udekorować miętą, zostawić do zupełnego ostygnięcia, po czym wstawić do lodówki.
Smacznego!
Z truskawek najbardziej lubię proste i szybkie napoje jogurtowe. Są wyśmienite na śniadanie, kolację, w ciągu dnia. A robi je blender błyskawicznie.
W misie umieścić:
- 1 kg truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- duży jogurt naturalny
- kilka listków mięty i kolendry
Granola na spód- że też nie wpadłam na to wcześniej :D Cudowny pomysł! A sernik wygląda obłędnie! Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńCoś cudownego :) Muszę sobie zrobić sernik z truskawkami, koniecznie! :)
OdpowiedzUsuń