niedziela, 22 lipca 2012

Frittata ze szpinakiem i sos czosnkowo - pietruszkowy

Dzisiejszy obiad:
  • 10 jajek
  • 6 ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • 150 g sera rolada ustrzycka
  • przyprawy - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, czubrica, zioła prowansalskie
  • 1/4 kostki masła
  • kilka łyżek oleju
Ziemianki trzeba obrać, umyć, pokroić w plasterki, wrzucić na wrzątek i gotować ok 3-4 minut, odcedzić.
Masło rozpuścić, przecisnąć czosnek, chwilę przesmażyć, dodać szpinaku liście umyte, przykryć pokrywką i dusić do zmięknięcia liści, co jakiś czas przemieszawszy.
Na drugiej patelni, na takiej od której da się odczepić rączkę, rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i przesmażyć.
W misce rozkłócić i podpić trzepaczką jaja z przyprawami.
Piekarnik rozgrzać do ok 200*C. Najlepiej użyć funkcji grill, albo tylko grzanie górne.
Ser zetrzeć na tarce.
Do ziemniaków dodać szpinak, polać jajami i pozostawić na średnim ogniu, aby się masa ścinała od spodu. Gdy przy brzegach patelni masa zacznie się również ścinać, posypać wierzch serem żółtym i wstawić patelnię pod górną grzałkę. Zapiekać do czasu zarumienienia się górnej warstwy.
Wyjąć, chwilę odczekać by danie odparowało i można ze smakiem zjeść.

Na sos, który w pierwotnej wersji jest sosem bodajże meksykańskim do mięs, ale nazwy jego już nie pamiętam:
  • główka czosnku
  • 3 pęczki natki pietruszki
  •  sok z cytryny
  • 3/4 szklanki oliwy
Obrane ząbki czosnku razem z nacią przecisnąć przez maszynkę, albo zblenderować. Posolić, dodać sok z cytryny i oliwę. Odstawić do przegryzienia na noc.
W wersji dzisiejszej 2 łyżki tego sosu  wymieszałam z 2 łyżkami gotowego sosu czosnkowego. Jest delikatniejszy w smaku.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz